Lahana

admin , Şubat 9, 2009 Yazdı

Lahana; Lahana’ nın, Beyaz lahana, kırmızı lahana ve kara lahana olarak üç çeşidi vardır. Potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller ve B, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bütün bu Vitamin ve minerallerin yanı sıra kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen karoten isimli bir madde de barındırmaktadır.

Lahananın Faydaları: Vücuttaki mikropları öldürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Meme kanseri, rahim kanseri ve bağırsak kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Kansızlığa faydalıdır. Astıma iyi gelir. Öksürüğe va balgama iyi gelir. Doğal afrodizyaktır, cinsel gücü ve isteği arttırıcı özelliğe sahiptir. İdrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir. İştah açar. Romatizma ve siyatik ağrılarını azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucudur ve iyileştirmeye yardımcı olur. Kandaki şeker miktarını düşürür. Göğüs ucu çatlaklarına iyi gelir. Ses kısıklığını giderir. Sarılık ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydalıdır. Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde felç, kalp rahatsızlıkları ve katarakta karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

Lahana Nasıl Tüketilir: Lahana Yemeği, turşusu yapılarak çiğ olarak ya da haşlanarak suyu tüketilir. Haşlanmış lahananın suyu nezleye ve öksürüğe faydalıdır. Lahana’ nın tohumları kurt düşürücüdür. Lahana suyu sivilcelere iyi gelir cilde canlılık verir. Lahana kaynatılıp balla tatlandırılarak 1 su bardağı içilirse bronşite iyi gelir. Kara lahana kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse anne sütünü arttırır. Lahana çiğ olarak yenildiğinde içeriğindeki A vitamini sayesinde gözlere iyi gelir, görme gücünü artırır. Yanık ya da böcek sokması durumlarında, iyice ezilen bir lahana yaprağı sorunlu bölgeye koyulur. Bu hem ağrının geçmesini hem de yaranın iyileşmesini sağlar.

Lahana Kürü: Kaynamakta olan yarım litre suya 6- 7 adet beyaz lahana yaprağını koyulup, 10 dakika ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirilir. Sabah ve akşam aç ve tok karnına birer su bardağı içilir. Buna toplam 5 gün devam edilir. Bu kür 5 gün uygulandıktan sonra 3 gün ara verilir ve tekrar 5 gün uygulanır. Böylece 10 günlük kür tamamlanmış olur. Toksin atıcı ve bağırsak kanserini önleyici bu 10 günlük kürün, 1 yıl boyunca 3 ya da 4 kez yapılması önerilmektedir. 10 günlük kür için içeceğinizi, her gün taze olarak hazırlayın.

Uyarı: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden çok lahana yiyen kişiler, iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir, özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde durum böyledir.

Yorum Yazınız.