Emzirme diyeti

admin , Nisan 4, 2009 Yazdı

Anne sütünün mucizeleri saymakla bitmiyor… Peki yeni doğum yapan bir anne, emzirme döneminde nasıl beslenmeli, nelerden uzak durmalı?
Hafta başında bebek beslenmesi üzerine bir toplantıya katıldım. Bir bebek maması firması organize etmişti bu toplantıyı, yıllarını mesleğine adamış ünlü bir çocuk doktoru profesörümüz de konuktu. Orada öğrendiğim her şeyi ayrıntılarıyla yazacağım haftaya. Ancak şunu bilmenizi isterim ki toplantının başından sonuna hocanın ısrarla ve tekrar tekrar söylediği bir tek şey vardı: “Hiçbir şey anne sütünün mükemmelliğine ulaşamaz. Bir çocuğa verilebilecek en güzel hediye anne sütüdür, bunu sakın aklınızdan çıkarmayın!” Hazır bu hafta emzirme üzerine yazarken, bu bilgiyi çocuk sahibi olmayı düşünen ve bebek bekleyen tüm anne adaylarıyla hemen paylaşmak istedim…
Şimdi ise emzirirken dikkat edilmesi gereken başlıca noktaları İngiltere’nin en çok satan bebek bakım kitaplarından Your Baby Month By Month’dan alıntılar yaparak veriyorum. Kitabın Türkçesi henüz çıkmadığı için işinize yarayacağından eminim.

İYİ BESLENMEK ÖNEMLİ
Yeni doğum yapan bir anne için iyi beslenmek çok önemlidir; çünkü bebeğinize ve kendinize bakmak, bebeğinizin büyümesi için gerekli olan sütü üretebilmek için bir hayli enerjiye ihtiyacınız var. Bu aylarda yetersiz beslenme, doğumdan sonra toparlanma sürecinizi uzatır ve bebeğinizin tam olarak tadına varabilmenizi engelleyecek kadar kendinizi yorgun hissetmenize yol açabilir. Sağlıklı beslenmek enerjinizin artmasına neden olur, saçınıza ve teninize ışıltı verir ve uzun dönemde dişlerinizi ve kemiklerinizi korumaya yardımcı olur.
Hamilelik öncesindeki halinize dönmeyi ne kadar çok isterseniz isteyin, emzirme döneminde kilo vermeye çalışmayın. Bol miktarda taze sebze ve meyve, ekmek, pirinç, makarna ve patates (kahverengi pirinç ve tam tahıllı ekmek gibi yavaş eriyen karbonhidratlar tercih edilmelidir) gibi karbonhidratlar; süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri; et, balık ve baklagiller gibi proteinler içeren dengeli bir diyet uygulamalısınız.
Büyük porsiyonlar halinde yemek yemek yerine, azar azar ve sık sık yemek en doğrusu. Bu enerji seviyenizi de yüksek tutar. Ayrıca emzirirken elinizin altında atıştıracak ve içecek bir şeyler bulundurun.

BU YİYECEKLERE DİKKAT
Bebeğinizi emzirirken baharatlı yiyecekler veya kuru fasulye, lahana gibi gaz yapıcı yiyecekler yediğiniz takdirde bebeğinizin bezini muhteşem bir biçimde doldurduğunu görebilirsiniz. Bu tür yiyecekler, bebeğinizin midesinde de sizinkine benzer tepkilere yol açabilir. Dolayısıyla bu bebeğinize de çok fazla gaz yapmasına veya kakasının cıvıklaşmasına neden olabilir. Eğer bebeğinize fazla gaz yapıyorsa bir dönem için bu yiyeceklerden uzak durun ya da daha az miktarda tüketin.

İLKNUR K. AKMAN

Yorum Yazınız.