Sağlık için her gün süt için

admin , Mart 4, 2009 Yazdı

Süt, beslenmemiz için gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içerir. Zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini (riboflavin) için en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanır.

Hastalık riskini azaltır
İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemli olduğu bilinmektedir. Süt B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında halk sağlığı açısından önemli bir besindir. Süt proteinleri kanser riskini azaltır, büyümeye yardımcı olur ve diş çürüklerine karşı koruyucu etki yapar.

Çok az tüketiyoruz
Süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması, yeterli ve dengeli besin öğesi ve enerji alınımının sağlanması açısından sağlık profesyonelleri tarafından önerilmektedir. Dünya geneline bakıldığında her ülke için farklı miktarlarda süt ve süt ürünleri tüketimi söz konusudur. Ülkemizde süt içme alışkanlığının çok az olduğu dikkatleri çekmektedir. Türkiye Ulusal Beslenme Araştırması sonuçlarına göre, her yıl süt ve yoğurt tüketimi azalmakta. Uzmanlar, bu soruna en kısa zamanda çözüm bulunmasını istiyor.

Vitamin deposu
Peynir, yoğurt, tereyağ, dondurma olmak üzere süt ürünleri de vaz geçilmez gıdalardır. Tereyağı fazla miktarda yağ içermesi nedeniyle enerji kaynağı olduğu gibi, Vitamin A içerir. Yoğurt, sindirimi kolay,beslenme değeri yüksek, doğal bağırsak florasının oluşmasına yardımcı, her gün diyette bulunması gerekli en önemli süt ürünüdür.

Diyet sütlerin besin değeri daha mı az?
Hayır değildir. Diyet sütlerde yağ gibi besin öğelerinin miktarı azaltıldığı için daha düşük kalorilidir.

Bunlara dikkat edin

  • Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Açıkta satılan peynir, dondurma, tereyağı hijyenik koşullarda üretilmediği gibi bazı hastalık yapıcı mikroorganizmaları içerebilir. Örneğin, çiğ sütten yapılan bu ürünlerde Brusella, Salmonella gibi insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmalar olabilir.
  • Sokakta satılan çiğ sütler alınmamalıdır. Ambalajsız olarak satılan bu sütlere dayanma süresini uzatmak amacıyla karbonat, soda gibi maddeler katılmış olabilir. Kaynatıldığı için sütte vitamin B1, B6, B12, folik asit, vitamin C kaybı, renk ve lezzet değişiklikleri olur.
  • Süt ürünleri satın alınırken, soğukta korunduğundan emin olunmalıdır.
  • Ambalajında herhangi bir hasar olmamalıdır.
  • İmal tarihi ve son kullanma tarihine bakılarak satın alınmalıdır.

Nasıl saklamalı?
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5 C’de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz. Uzun ömürlü süt (UHT) ise kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında aylarca tazeliğini korur.

Besin değeri farklı

Sütün besin değeri hayvan türüne göre farklılık gösterir. Ortalama yüzde 88’i su olan inek sütü 100’den fazla farklı bileşim içermektedir. Yetişkin bireyler 2 su bardağı çocuklar, gençler, gebe ve emzikli kadınlarla, menopoz sonrası kadınlar ise 3 su bardağı süt içmeli.

Yorum Yazınız.