Doğal enerji kaynağı: Bal

admin , Mart 6, 2009 Yazdı

Bal 1 yaşından küçük çocuklara niçin tavsiye edilmez?
Nedeni, balda Clostridium Botulinum bakterisinin bulunma ihtimalinin olması ve bu bakterinin bebeklerde bebek botulizmi denilen bir hastalığa neden olmasıdır. Bu bakteri havada, toprakta, tozda ve ham tarımsal ürünlerde bulunmaktadır. Bunlar erişkinler ve çocuklarda gelişmiş bağışıklık ve sindirim sisteminden dolayı problem teşkil etmezken, 1 yaşından küçük bebeklerde bağırsak mikroflorasının yeterince gelişmemiş olmasından dolayı botulizme neden olabilmektedir.

Çam balı ile çiçek balı arasındaki fark nedir?
Ballar çiçek balı ve salgı balı olarak ikiye ayrılır. Çiçek balı arıların bitki çiçeklerindeki nektarlardan yaptıkları baldır. Salgı balı ise bazı böceklerin genellikle bitkilerin canlı kısımlarından yararlanarak salgıladığı salgılardan arıların yaptıkları baldır. Bitki kaynağına göre, çam balı, meşe balı, köknar balı, yaprak balı gibi isimlendirilir. Çam balı; renk, tat ve aroma olarak çiçek balından farklı özellikler gösterir.

Balda kristalleşme nedir? Neden oluşur?
Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır ve balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesi sonucu, glikoz moleküllerinin kristalleşmesi olarak tanımlanır. Bu durum bazen, bala şeker şurubu katılmış olduğu şeklinde yorumlanır. Durum gerçeğin tam aksidir. Zira şeker şurubu ilave edilmiş ballar çok uzun süre kristalleşmezken, saf ve doğal ballar, özellikle kış aylarında ve soğukta muhafaza edildiği takdirde birkaç ay gibi kısa bir sürede kristalleşebilmektedir. Bu, balın tüketilmesine engel değildir. Bal, kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, ısıtma işlemiyle kristaller çözdürülerek de tüketilebilir. Ballar kaynaklarına göre çiçek balı ve salgı balı olarak, elde ediliş şekillerine göre de petekli bal, süzme bal ve pres balı olarak sınıflandırılabilirler. Balın hammaddesi nektardır. Çiçek balının nektarı çiçeklerden gelmektedir. Salgı da yine bitki kaynaklı bir sıvıdır. Salgı balının nektarı, arıların bazı bitki emici böceklerin salgıladığı sıvıyı toplamalarıyla elde edilir. Çam balı, ülkemizin dünyaca ünlü salgı balı çeşididir.

Yorum Yazınız.